Het is belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen en jouw risico’s op het krijgen van huidkanker of melanoom kunt verlagen.

  • Ga niet onbeschermd tussen 10-16 uur de zon in wanneer UV-stralen het sterkst zijn: UV-stralen weerkaatsen op oppervlakken zoals zand, water en zelfs gras, ook al voel je ze niet.
  • Zoek regelmatig de schaduw op.
  • Wanneer je buiten bent en/of in de zon zit, draag een zonnebril om ogen te beschermen en bedek je huid met een hoed en kleding. Dit geldt ook tijdens het sporten of als je buiten aan het werk bent.
  • Vermijd zonnebanken. Deze zenden ook UV-stralen uit en zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van melanoom. Beginnen voor 35 jaar, verhoogt zelfs het risico met 59%.
  • Smeer je in met een zonnebrandmiddel met een zonbeschermingsfactor van 30 of hoger.

Alle huidtypes en types ogen kunnen door de zon en blootstelling aan UV-stralen worden aangetast. Mensen met een lichte huid hebben meer kans dat hun huid door UV-stralen beschadigd wordt en hebben meer kans om huidkanker te krijgen, maar mensen met een donkere huidskleur kunnen eveneens worden getroffen en een melanoom ontwikkelen.

Kortom, ook jij verdient zonbescherming!

Kijk ook eens op de volgende websites

Euromelanoma
Melanoompunt.be

Publicatiecode: 20220301